petak, 11. rujna 2015.

Glagoli Koji U Participu Perfekta Nemaju Prefiks Ge

Ako želite na njemačkom reći nešto u perfektu, vjerojatno već znate da vam treba particip perfekta - to je onaj oblik koji većinom počinje s prefiksom "ge". 

Particip perfekta tvori se tako da infinitivu dodate prefiks ge, npr. gefahren (ge + fahren) ili, kod slabih glagola, dobijete ovo: gekauft (ge + kauft = glagolu kaufen oduzeli smo nastavak -en i dodali nastavak -t te ispred prefiks "ge"). Kada to znate, možete reći da ste se vozili ili da ste nešto kupili:

Ich bin gefahren = Vozio sam se
Ich habe gekauft = Kupio sam

(zašto smo s gefahren koristili glagol sein (oblik bin), a zašto s gekauft glagol haben (oblik habe) pogledajte na postu Perfekt njemačkih glagola s pomoćnim glagolom sein).

Danas su nam tema njemački glagoli koji u perfektu neće počinjati s prefiksom "ge". Oni su, dakle, iznimka, i pokušajte ih upamtiti (a to zaista nije teško).

Njemački glagoli koji  u participu perfekta nemaju prefiks "ge"

Veoma ih je lako zapamtiti. To su:

1. Glagoli koji u infinitivu završavaju na - ieren, npr. fotografieren:

Ich habe fotografiert = Fotografirao sam.

Takvi su i glagoli anprobieren (probati), reparieren (popravljati), gratuliren (čestitati), kontrollieren (kontrolirati)...

2. Glagoli koji počinju s nenaglašenim (neodvojivim) prefiksom, dakle oni koji počinju s prefiksom be, emp, unter... Pogledajte njihov popis na postu Nenaglašeni (neodvojivi) prefiksi u njemačkom jeziku - tamo je naveden i perfekt svih tih glagola. Evo jedan primjer:

Ich habe besucht = Posjetio sam (od glagola besuchen)

3. Treća skupina glagola ima prefiks ge, ali ne na početku. To su glagoli koji su stvoreni uz pomoć nekog prefiksa i glagola fahren i kommen, npr. mitfahren, a ge će doći između prefiksa i glagola. Perfekt će glasiti:

Ich habe mitgefahren. = Vozio sam se s nekim.

Pogledajte više takvih glagola na postu Perfekt njemačkih glagola s pomoćnim glagolom sein.

I to je sve. Nije teško, zar ne?

Nema komentara:

Objavi komentar