petak, 28. kolovoza 2015.

Prezent (sadašnje vrijeme) jakih glagola u njemačkom jeziku - promjena e u i

Kao što smo već rekli na temi Prezent (sadašnje vrijeme) jakih glagola u njemačkom jeziku - promjena a u ä, jaki glagoli u njemačkom će jeziku u prezentu pretrpjeti određenu promjenu. Točnije, drugo i treće lice jednine malo će se promijeniti. Vidjeli ste da se "a" može promijeniti u "ä", a današnja su tema glagoli kod kojih će se samoglasnik "e" promijeniti u "i". Primjer za takve glagole je glagol sprechen. 

Prezent (sadašnje vrijeme) jakih glagola u njemačkom jeziku - glagol sprechen


Nastavke za prezent već znate - vidjeli smo ih na temi Prezent njemačkih glagola (onih kojima se u prezentu ne mijenja osnova).

Riječ je o nastavcima
- e
- st
- t
- en
- t
- en.

Glagolu  sprechen oduzet ćemo, već uobičajeno, nastavak -en kako bismo dobili osnovu "sprech". Dodat ćemo joj nastavke za prezent, ali i pripaziti da u drugom i trećem licu jednine dolazi do gore navedene promjene! Tako prezent ovog jakog njemačkog glagola glasi:

1. Ich spreche
2. Du sprichst (promjena!)
3. Er spricht (promjena!)

1. Wir sprechen (isto kao infinitiv!)
2. Ihr sprecht
3. Sie sprechen (isto kao infinitiv!)

Dakle, osnova jakog glagola se promijenila (sprech je prešao u sprich). Vidite da se, za razliku od slabih glagola u njemačkom jeziku, treće lice jednine i drugo lice množine razlikuju (er spricht/ihr sprecht).

Ovako se konjugiraju i, na primjer, njemački jaki glagoli essen (jesti), helfen (pomagati), geben (dati), brechen (slomiti). Pokušajte ih konjugirati! 

Nema komentara:

Objavi komentar