subota, 29. kolovoza 2015.

Prezent jakih glagola - promjena e u ie

Na ovom blogu već postoje dvije teme o prezentu jakih glagola: Prezent (sadašnje vrijeme) jakih glagola u njemačkom jeziku - promjena a u ä te tema Prezent (sadašnje vrijeme) jakih glagola u njemačkom jeziku - promjena e u i.

Kao što smo na te dvije teme rekli, jaki glagoli u njemačkom će jeziku u prezentu pretrpjeti određenu promjenu - promijenit će im se osnova u drugom i trećem licu jednine. Neki će se samoglasnik pretvoriti u neki drugi. Već smo, na prethodne dvije teme, vidjeli da se samoglasnik "a" u osnovi njemačkog jakog glagola može promijeniti u "ä" te da se samoglasnik "e" može promijeniti u "i". Danas su nam tema jaki njemački glagoli kod kojih će se samoglasnik "e" u osnovi glagola promijeniti u "ie". Primjer takvog jakog njemačkog glagola je glagol lesen (čitati). U školi ćete vjerojatno učiti ovu skupinu glagola skupa s glagolima kojima se e mijenja u i - ovdje su izdvojeni zbog bolje preglednosti. 

Prezent (sadašnje vrijeme) jakih glagola u njemačkom jeziku - glagol lesen 

Nastavke za prezent već znate - vidjeli smo ih na temi Prezent njemačkih glagola (onih kojima se u prezentu ne mijenja osnova).


Riječ je o nastavcima
- e
- st
- t
- en
- t
- en.

Glagolu  lesen oduzet ćemo, već uobičajeno kada tvorimo prezent, nastavak -en kako bismo dobili osnovu "les". Dodat ćemo joj nastavke za prezent, ali i pripaziti da u drugom i trećem licu jednine dolazi do gore navedene promjene e u ie! Tako prezent ovog jakog njemačkog glagola glasi:

1. Ich lese
2. Du liest (promjena!)
3. Er liest (promjena! Ali pripazite, i ovdje je, iznimno, nastavak -st! Dakle, drugo i treće lice jednine kod ovog su glagola jednaki!)

1. Wir lesen (isto kao infinitiv!)
2. Ihr lest
3. Sie lesen (isto kao infinitiv!)

Dakle, osnova ovog jakog njemačkog glagola promijenila se - les je postao lies.

Ovako se konjugira i, na primjer, njemački jaki glagol sehen (vidjeti). Pokušajte ga konjugirati. Treće lice jednine neće imati nastavak -st, već samo -t. 


Upamtimo još jednom da je treće lice jednine jakog njemačkog glagola lesen jednako drugom licu jednine - liest! 

Nema komentara:

Objavi komentar